Lošinj se sastoji od više manjih mjesta, otoka i otočića, izuzetno razvedene obale.

Na otoku prevladava mediteranska klima ugodna tijekom cijele godine. Specifičnosti otoka Lošinja su stoljetna borova šuma, brojne biljne i životinjske vrste, od kojih se posebno ističu skupine dupina – što ponajbolje govori o čistoći našeg mora.

Počeci turizma na Lošinju sežu još od 19. stoljeća kada je na naš otok stizala austrijska i europska aristokracija.

Mali lošinj broji 6500 stanovnika, te je danas najveći otočni grad na Jadranu. Smješten je u uvali Augusta, najvećoj zatvorenoj Uvali ovoga otočja.

Počeci Malog Lošinja sežu u 12. stoljeće kada je na otok Lošinj došlo dvanaest hrvatskih porodica nastanivši se u istočnoj uvalici Sv. Martin. Zlatno doba Malog Lošinja bio je konac 19. stoljeća kada je, zahvaljujući moru i pomorstvu ” Malo selo ” postalo pomorski gradić. Zbog velikih promjena i krize pomorstva na ovom području, prelaskom sa jedrenjaka na parobrode, činilo se da je sudbina takvih i sličnih gradića zapečaćena. Otkrivanjem zdrastvenih učinaka otočne klime, te nastajanjem nove privredne grane, turizma, otvorena je nova stranica u povijesti Malog Lošinja.

Danas je Mali Lošinj jedan od glavnih turističkih centara na Jadranu, a ujedno i dobro poznat europskom turističkom tržištu.