FLORA

Identificirano je 1018 biljnih vrsta, od kojih čak 230 ljekovitog bilja. Oko 80 vrsta, egzotičnih biljaka, donešeno je iz drugih krajeva svijeta, što su ih donijeli lošinjski kapetani i pomorci tijekom svojih putovanja.

Zbog karakteristične klime uspijevaju nasadi južnodalmatinskog i sicilijanskog biljnog svijeta (Agave, Meksički kaktusi (opuntia), Palme, Mangolije, Mirte, Pistacije, Mimoze, Smokve iz Indije (karmus-nassarah), Limun, Naranča i Mandarine (dovezene iz Vijetnama u Palermo, a onda u Mali Lošinj).

Simbol otoka je gusta borova šuma Lošinja. Predjel Čikat proglašen je parkom prirode, a gusta borova suma postepeno pretvorila se u perivoj.

FAUNA

Na otoku ima sitne divljači: zečeva, divljih kunića, kune bjelice, dok su krupnije životinje: jeleni lopatari i mufloni naseljeni na južnom dijelu otoka Cresa.

Od pernate divljači ima puno jarebica, kamenjarki, šljuka i naseljenih fazana, a od ptica grabljivica žive: Jastreb, kobac, sokol, te bjeloglavi sup koji je zbog malog broja očuvanih primjeraka zakonom zaštićen.

Od domaćih životinja najrasprostranije su ovce koje se uglavnom uzgajaju na otočkom kamenjaru sjvernog dijela otoka Lošinja.

U našem moru živi 95 vrsta riba, 71 vrsta desetonožnih rakova, školjki, puževa, razne vrste morskih cvjetnica i bodljikaša.

Dupini su česti posjetioci ovoga područja, za razliku od nekih akvatorija susjednih zemalja gdje su u potpunosti nestali. Obzirom da su dupini izvanredni biološki pokazatelji stanja okoliša u kojem žive, dokaz su čistoće i bistroće našeg mora.